Brandsäkerhet
För att uppnå en hög brandsäkerhet så att brand inte uppstår finns det ett antal förebyggande åtgärder som du kan göra. Det finns goda råd att ta del av på Brandskyddsföreningens hemsida, Brandskyddsföreningen
Ett annat bra tips är att du skriver ut information i filerna nedan. Tejpa upp dem på insidan av ett köksskåp så att du har dem enkelt tillgängliga.
Om det börjar brinna
Även om du försöker undvika riskerna och har ett bra brandskydd kan olyckan ändå vara framme och en brand kan bryta ut. Då är sekunderna dyrbara. Handlar du på rätt sätt kan det vara avgörande för att det stannar vid ett tillbud istället för en ödesdiger totalbrand.
Gör så här om det börjar brinna:
Rädda först dem som är i livsfara, men utsätt inte dig själv för risker. Ta dig ut så snabbt du kan. Kom ihåg att den giftiga röken alltid stiger uppåt. Därför måste du ner under röken, nere vid golvet är det lättare att se och andas. Gå aldrig ut i ett rökfyllt trapphus. Om du kommer till en stängd dörr, öppna den inte utan att först ta reda på om det brinner på andra sidan. Om du känner på dörren upptill och den är varm brinner det förmodligen på andra sidan. Stäng alla dörrar bakom dig. En stängd dörr hindrar branden från att sprida sig snabbt och gör att räddningstjänsten vinner tid. Gå till återsamlingsplatsen.
Varna alla som hotas av branden så att de också kan sätta sig i säkerhet.
Larma räddningstjänsten genom att ringa 112. Möt upp räddningstjänsten när de kommer.
Släck branden om du bedömer att du klarar det. Använd en handbrandsläckare och spruta mot glöden inte på lågorna.
Detta är normalt den ordning som rekommenderas. Men det är den aktuella situationen som avgör i vilken ordning du verkligen ska agera. Om ni är flera som kan hjälpas åt kan ni göra flera åtgärder samtidigt.
Entréer och trapphus
På grund av att våra entréer och trapphus också är utrymningsvägar får absolut ingen förvaring ske i dessa utrymmen, även trappstädningen försvåras.